Sfaturi veterinare

In ajutorul posesorilor de animale de companie publicam cateva articole foarte utile si care reprezinta urgente medical veterinare.

Contactati imediat medicul veterinar sau ambulanta veterinara in cazul in care cainele (pisica):

prezinta semne ale unei boli cardiace sau respiratorie, incluzand:

a fost expus unei toxine sau otravi, sau a suferit un traumatism, inclusiv:

prezinta leziuni asociate caldurii sau frigului, incluzand:

prezinta semne ale deranjamentului intestinal, incluzand:

prezinta semne nervoase sau ale unei boli musculare, incluzand:

prezinta semne ale unor probleme ce vizeaza aparatul genital (reproducator) sau urinar, incluzand:

Contactati medicul veterinar in aceeasi zi in cazul in care cainele (pisica):

prezinta semne ale unei afectiuni cardiace sau respiratorii, incluzand:

prezinta semne asociate digestiei sau consumului de hrana si apa, incluzand:

prezinta semne nervoase sau ale unei boli musculare, incluzand:

prezinta semne asociate problemelor ale aparatului reproducator (genital) sau urinar, incluzand:

prezinta semne asociate pielii, incluzand:

Contactati medicul veterinar in 24 de ore in cazul in care animalul de companie (cainele, pisica, animalul exotic):

prezinta semne asociate digestiei sau consumului de apa si hrana, incluzand:

prezinta semne nervoase sau ale unei boli musculare, incluzand:

prezinta semne asociate pielii, incluzand:

Socul caloric (hipertermic) la caini

Socul caloric (hipertermia) se produce atunci cand mecanismele organismului sanatos nu mai pot mentine temperatura corporala in limite normale. Animalele nu poseda sisteme eficiente de racire (cum se intampla la oameni care transpira) si se supraincalzesc cu usurinta.

Un caine cu un soc caloric moderat (temperatura corporala de la 40 C la 41 C) se poate recupera intr-o ora daca i se acorda cu promptitudine primul ajutor si ingrijirea medical-veterinara de specialitate. Hipertermia severa (temperatura corporala de peste 41 C) poate fi fatala, astfel ca asistenta medical-veterinara imediata este absolut necesara.

Semne ale socului caloric la caini

Un caine care sufera de soc hipertermic va afisa mai multe semne:

Ce ar trebui sa faceti in cazul socului caloric la caini?

Ce va face medicul veterinar dupa un soc caloric al cainelui?

Convalescenta cainilor dupa socul caloric

Prevenirea socului caloric la caini

Orice animalut de companie care nu se poate auto-racori prezinta riscul de a dezvolta socul caloric. Urmand aceste recomandari puteti preveni aparitia unor probleme grave.

Sindromul brahiocefalic la caini si pisici

Ce inseamna brahiocefalic?

La caini si pisici a fi brahiocefalic inseamna ca, craniul si in special fata si nasul sunt reduse ca dezvoltare. 'Brahio-' inseamna 'redus' si 'cefalic' face referire la regiunea capului. Anumite persoane pot descrie aceasta conformatie a fetei ca una 'turtita'.

Avand in vedere ca oasele fetei si ale nasului sunt reduse, anatomia altor tesuturi se schimba dupa cum spatiul este limitat. Animalele care sunt brahiocefalice au o fata comprimata, cu narile care sunt de cele mai multe ori ingustate. In plus, aceste rase vor avea un nazofaringe (regiunea in care cavitatea nazala se intalneste cu gatul, respectiv, cu faringele).

Rasele de caini brahiocefalici sunt reprezentate de Bulldog-ul Englez, Boxer-ul, Pekinez-ul, Pug-ul Chinezesc, Shar Pei-ul, Ihasa Apso, Shih Tzu, King Charles Spaniel-ul si Boston Terrier-ul.

La pisici, himalaiana si rasele persane sunt brahiocefalice.

In timp ce conformatia craniana brahiocefalica la aceste rase de caini si de pisici este solicitata de standardul raselor respective, modificarile anatomice asociate pot fi problematice.

Ce este sindromul brahiocefalic la caini si pisici?

Sindromul brahiocefalic, cunoscut si ca 'sindromul respirator brahiocefalic' sau 'boala obstructiva congenitala a cailor respiratorii anterioare', este reprezentat de un ansamblu de anomalii fizice care sunt frecvent intalnite la rasele mentionate anterior.

Una sau mai multe dintre aceste anomalii pot fi prezente la un singur individ si sunt reprezentate de:

Una sau mai multe dintre aceste anomalii fac respiratia dificila datorita rezistentei crescute a cailor respiratorii si a efortului intensificat necesar pentru a respira. Animalele cu sindrom brahiocefalic, pot dezvolta in timp si alte anomalii la nivelul cailor respiratorii, incluzand:

Care sunt simptomele sindromului brahiocefalic la caini si pisici?

Simptomele sindromului brahiocefalic includ:

Aceste animale pot, de asemenea, manifesta:

Cum poate fi diagnosticat sindromul brahiocefalic la caini si pisici?

In diagnoticarea sindromului brahiocefalic, un medic veterinar va folosi informatia obtinuta prin:

NOTA: Daca se face uz de anestezie in timpul oricarui test de diagnostic mentionat anterior, este extrem de important ca animalele cu sindrom brahiocefalic sa fie atent monitorizate pana cand acestea se trezesc complet.

Este tratabil sindromul brahiocefalic la caini si pisici?

Din fericire, exista anumite lucruri care pot fi facute pentru a diminua problemele respiratorii asociate acestui sindrom, majoritatea optiunilor fiind de ordin chirurgical. De regula medicul veterinar va incepe corectia 'din fata spre spate', respectiv de la nivelul nasului inspre interior.

Cu tehnologia laser de astazi, o parte dintre aceste proceduri pot fi efectuate cu o minima sangerare si fara sa fie necesara aplicarea unor puncte de sutura.

Gradul de reusita depinde de varsta animalului si de momentul in care sunt efectuate aceste proceduri. Cu cat sindromul brahiocefalic este diagnosticat si tratat mai devreme, cu atat mai bine, din moment ce starea se poate agrava in timp si poate cauza alte modificari.

Saculii laringieni eversati si o slabire a traheei (colaps traheal) pot aparea datorita unei perioade prelungite in care animalul respectiv respira prin intermediul unor cai respiratorii restrictive. In cazul in care chirurgul poate mari diametrul cailor respiratorii si poate diminua presiunea de inspiratie inainte ca aceste cai respiratorii sa fie afectate in vreun fel, atunci un animal brahiocefalic poate respira cu o mai mare usurinta.

De ce este important sa stiti daca animalutul vostru de companie sufera de sindromul brahiocefalic?

Un caine sau o pisica cu sindrom brahiocefalic este predispus(a) unei serii de probleme legate de ingustarea (reducerea) cailor respiratorii. Aceste probleme pot fi reprezentate de:

Rasele brahiocefalice sunt foarte populare. Trasaturile lor le dau o infatisare unica, care se adauga personalitatii lor. Din nefericire, tocmai aceste trasaturi unice pot conduce la aparitia problemelor cailor respiratorii. Din fericire, cu ajutorul ingrijirii si priceperii unui medic veterinar specialist, aceste animale pot duce o viata linistita si plina de satisfactii. inapoi la titluri

Reactii alergice ale cainilor si pisicilor la intepaturile diverselor insecte

Lunile calde includ adesea certurile cu albinele, viespile si tantarii. Foarte des muscaturile si intepaturile lor produc o reactie alergica care se adauga la nefericirea noastra.

Acelasi lucru este valabil si cu animalutele noastre. Reactiile alergice sunt la fel de frecvent intalnite la animalele noastre de companie si pot aparea la caini si pisici indiferent de varsta, rasa sau sex. In general, este nevoie de cateva expuneri inainte ca reactia alergica sa se produca, iar severitatea reactiei poate varia de la usoara la grava:

Atat anafilaxia, cat si urticatia sunt declansate de anticorpii pe care sistemul imun i-a produs pentru un anumit component al veninului insectei. Anticorpii determina celulele inflamatorii de tipul bazofilelor si mastocitelor sa elibereze substante care produc reactia alergica. Majoritatea animalutelor alergice la intepaturile de insecte vor dezvolta edeme la nivelul fetei (umflarea fetei) si blande, foarte rar anafilaxie.

Ingrijirea veterinara de specialitate in cazul reactiilor alergice ale cainilor si pisicilor la intepaturile insectelor

Nu exista niciun test pentru diagnosticarea anafilaxiei sau urticariei, dar medicul vostru veterinar poate determina prezenta unei reactii alergice efectuand o scurta examinare clinica. Anamneza va dezvalui expunerea recenta la intepaturile de insecte.

Tratamentul reactiilor alergice ale cainilor si pisicilor dupa intepaturile insectelor

Anafilaxia este o reactie alergica de extrema urgenta care se poate produce rapid dupa intepatura de insecte.

Medicul veterinar va initia imediat terapia de sustinere, de urgenta. Aceasta va include stabilirea unei cai respiratorii deschise, administrarea oxigenului si a fluidelor intravenoase pentru a creste tensiunea arteriala. Foarte probabil, acesta ii va administra animalutului vostru medicamente ca epinefrina si corticosteroizi.

Animalele care supravietuiesc primelor cateva minute de obicei isi revin la normal.

Daca animalutul tau este cunoscut ca fiind alergic la intepaturile de insecte, medicul tau veterinar iti poate recomanda sa-i administrezi Benadryl (difenhidramina) in fazele timpurii ale reactiei alergice. Din pacate, medicatia orala este posibil sa nu fie suficienta, astfel ca va trebui sa va duceti animalutul la medicul veterinar pentru examinare si tratament.

Prevenirea inteparii cainilor si pisicilor de catre insecte

In general, nu exista nici o modalitate de a preciza daca animalutul vostru va avea o reactie alergica.

Daca el a prezentat o reactie anterioara, asigurati-va ca medicul veterinar este pus la curent cu acest lucru si de asemenea ca reactia alergica este mentionata in fisa medicala a animalutului vostru.

Deoarece fiecare reactie alergica devine din ce in ce mai severa, ar trebui sa aveti epinefrina la indemana si sa stiti cum sa o utilizati daca este cazul.

Exista rase indeosebi cele cu par scurt si cele brahicefalice care au o reactie alergica puternica la intepatura de pureci. Pe perioada verii aceste animale trebuie deparazitate extern la 2 sau 3 saptamani cu pipete de tip Frontline, Advantix etc. tocmai pentru a intrerupe ciclul biologic al purecilor. inapoi la titluri

Echipa medicala a ambulantei Tazy Vet va poate ajuta atat in urgentele de la domiciliu cat si la cele din clinica veterinara Tazy Vet ce se afla in str. Iosif Albu nr. 74, Bucuresti, sector 3, zona Titan / Balta Alba (in spatele magazinului Auchan, vedeti harta).